Svik inte Västsahara!

Den 6 november är 40-årsdagen av Marockos ockupation av Västsahara. För alla demokratiskt sinnade stater måste det vara en prioriterad uppgift att snarast få ett slut på ockupationen och infria FN-löftet om en folkomröstning om Västsaharas framtid. Det gäller också Sverige.

Sveriges riksdag och svenska regeringar har profilerat sig som folkrättens och de små ländernas försvarare. Riksdagen beslutade 2012 att Västsahara måste få sin självständighet och Sverige har i EU förespråkat att utökade handelsförbindelser med Marocko förutsätter frihet åt det västsahariska folket.

Därför är den senaste tidens signaler från utrikesminister Margot Wallström oroande. Att hänvisa till pågående utredningar är inte vad det ockuperade Västsahara behöver. Det folkrättsliga läget är sedan länge klarlagt och konkreta steg måste tas för att avveckla Afrikas sista koloni.

Sveriges regering sa när man erkände Palestina att ett erkännande skapar likvärdiga parter som kan driva fredsprocessen framåt. Det gäller också Västsahara. Andra likheter mellan de två konflikterna är begränsad rörelsefrihet för civilbefolkningen, att råvarutillgångar exploateras och att regimkritiker och aktivister har fängslats och dödats.

FN:s insats i Västsahara, Minurso, har förvägrats att rapportera om situationen för de mänskliga rättigheterna, men omvärlden vet att kränkningar förekommer. Västsahariska människorättsaktivister har vid besök i Sverige påtalat bristen på stöd från både FN och EU för sin sak.

Regeringen har konstaterat att erkännandet av Palestina väcker allt bredare gensvar efter att inledningsvis ha betraktats som kontroversiellt. Det vittnar om att stödet för folkrätten vinner i längden. Den inställningen måste finnas också i frågan om Västsahara.

Sverige får inte böja sig för hot från Marockos regering utan måste fortsätta att enträget hävda etablerade folkrättsliga principer för relationerna mellan världens stater. En bred riksdagsmajoritet och en rad folkrörelser ger sitt stöd till ett erkännande. Jag besökte flyktinglägren utanför Tindouf i södra Algeriet för över tjugo år sedan. Dessvärre har inte mycket hänt sedan dess. Fyrtio år av ockupation och svek mot Västsahara måste få ett slut.

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedIn
Aleksander Gabelic

About Aleksander Gabelic

Aleksander Gabelic är ordförande för Svenska FN-förbundet sedan år 2000.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>