Sveket mot det syriska folket

Bilden på den 3-årige syriske pojken Aylan har väckt sorg och bestörtning. Aylans tragiska död på Medelhavet har blivit en symbol för det lidande som plågar folket i hans hemland. Kriget i Syrien är inne på sitt femte år med oöverblickbara humanitära följder.

Vad som började som en fredlig kamp för demokrati utvecklades snabbt till ett grymt inbördeskrig. Uppemot en kvarts miljon syrier, bland dem många barn, har dödats. Mer än halva landets befolkning befinner sig på flykt, cirka 7 miljoner i Syrien och cirka 5 miljoner i grannländerna. Siffrorna – fler människor än vad som bor i Sverige – är svåra att ta in.

Det absolut största ansvaret för flyktingarna tas av Syriens grannländer. Libanon med en befolkning på 4 miljoner har tagit emot över en miljon människor. Även Turkiet har tagit emot många flyktingar. Flyktingarna är beroende av stöd för sin överlevnad.

Omvärlden har hittills misslyckats med att stoppa kriget i Syrien. Från FN-förbundet har vi sedan flera år krävt ett vapenembargo och en flygförbudszon. Problemet är att säkerhetsrådet inte har kunnat enas om tvingande åtgärder. Den största skulden bär Ryssland och Kina som har lagt flera veton.

Att konflikten ännu efter fyra och ett halvt år pågår med oförminskad intensitet är oacceptabelt. FN:s säkerhetsråd är förlamat. Därför är det hög tid att Syrienkonflikten behandlas i generalförsamlingen. Sverige och EU bör ta ett sådant initiativ.

Kanske gör lille Aylans tragiska död att världens länder till slut går samman. Så länge som kriget fortsätter kommer vi att få se fler tragedier. Därför måste diskussionen handla både om hur flyktingar ska få skydd och hur konflikterna i Syrien och regionen ska stoppas.

Stöd gärna FN-förbundets insamling som ger matpaket till Syriens lidande via FN:s matprogram WFP. För 125 kronor bidrar du med ett matpaket som räcker för en familj i en vecka. Swisha valfritt belopp till 1239000795 (märk med Syrien)eller SMS:a Syrien till 72909 (50 kr).

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Google+Share on LinkedIn
Linda Nordin

About Linda Nordin

Generalsekreterare på Svenska FN-förbundet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>